Bruksizm Nedir?
Bruksizm, gece uykusu sırasında özellikle zararlı etkileriyle tanınan, diş sıkma alışkanlığıdır. Toplumda yaygındır, ortalama her beş kişiden üçünde görülmektedir.
Bruksizmin Etkileri ve Nedenleri
Bruksizm, dişlerde yoğun basınç oluşturacak şekilde istemsiz diş sıkma durumudur. Normal ısırma kuvvetinin çok üzerinde bir kuvvet uygulanır, bu da diş ve çene sağlığına zarar verebilir. Genetik, fizyolojik ve psikolojik faktörler ile öfke, gerginlik ve stres gibi duygusal etkenler bruksizme neden olabilir.
Bruksizmin Belirtileri
- Şakaklarda şiddetli ağrı
- Çene, boyun ve yüz kaslarında ağrı
- Dişlerde hassasiyet
- Diş yüzeylerinde çatlak hatları ve aşınma
- Kulak ağrısı
- Yanak iç yüzeyinde deformasyonlar, beyaz çizgiler
- Yüz şeklinin kare formuna dönüşmesi
Bruksizmin Tespiti ve Değerlendirilmesi
Bruksizmin tespiti için detaylı bir dental muayene ve gerekirse 3 boyutlu görüntüleme cihazları, röntgen, MR ve tomografi gibi radyolojik testler kullanılır.
Bruksizmin Tedavisi
Tedavide öncelikle bruksizmin nedenleri ele alınır. Diş hekimleri, diş deformasyonunu engellemek ve kas aktivasyonunu normale döndürmek için oklüzal splintler (gece plağı) kullanır. Ayrıca masseter botox uygulamaları ile yüzün köşeli hal almasının önüne geçilir, bu işlemle masseter kas aktivitesi zayıflatılarak çene kemiğine, dişlere ve çene eklemine binen yük azaltılır.